Regio Holland Rijnland krijgt nieuw tour-based strategisch model

1 juni 2022 – Adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft begin mei 2022 de opdracht gekregen om een nieuw strategisch verkeersmodel te ontwikkelen voor de gehele regio Holland Rijnland.Voor én samen met de regio ontwikkelt Royal HaskoningDHV een state-of-the-art multimodaal tour-based verkeersmodel in het softwarepakket Aimsun Next. Bijzonder aan Aimsun Next is het gemak waarmee geschakeld kan worden tussen de modelvormen macro, meso en micro en de grote consistentie tussen de statische en dynamische modellen, zowel qua uitgangspunten als qua resultaten. Alle gebruikte en resulterende gegevens bevinden zich in één database. Er is dus geen overtolligheid van gegevens.

De regionale partners worden via het online platform Nebula van Royal HaskoningDHV betrokken bij de ontwikkeling van het verkeersmodel. Royal HaskoningDHV zet dit platform tijdens de bouw en de actualisatie van het verkeersmodel in voor het laagdrempelig verzamelen van data, het publiceren van de in- en de uitvoer, en de controle daarvan door de stakeholders. Ook tijdens toepassing van het verkeersmodel kan Nebula worden ingezet om visualisaties te maken van de uitgevoerde variantenstudies.

Met het innovatieve verkeersmodel kunnen diverse beleidsscenario’s en veranderingen in mobiliteitsgedrag worden doorgerekend. Hiermee krijgen beleidsmakers inzicht in toekomstige ontwikkelingen en effecten om zo de juiste beleidskeuzes voor de regio te kunnen maken. Onder de regio vallen de gemeenten Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.