De Smart Infra Experience van 20 mei 2025 voelde als een congres met een belofte. Groot was het evenement niet, eerder compact. Maar de ideeën die er werden uitgewisseld waren wel groot. Opvallend: hoe vaak het op dit infracongres juist niet over infra ging, maar over de digitalisering daaromheen. Mede-organisator Danny Vroemen blikt terug.
Het was de tweede keer dat het congres werd georganiseerd. Ook deze editie was inhoudelijk goed gevuld, met veel aandacht voor digitalisering.
Het opvallendste waren misschien wel de keynotes. Die leken één kernboodschap te hebben: als we het hoofd willen bieden aan alle opgaven rond stikstof, woningbouw, mobiliteitstransitie, energietransitie en drinkwatertekort, dan moeten we versnéllen. Of zoals een van de spreker het treffend verwoordde: “We hebben slechts één generatie om onze klimaatdoelstellingen te halen.”
Dat betekent dat het zogenaamde lineair innoveren echt niet meer volstaat. Het roer moet om. Maar ja, dit stellen is één ding, maar hoe geef je het handen en voeten? Hoe hervorm je een complex onderwijssysteem? Hoe kijken we over elkaars silo’s heen? Hoe brengen we de fysieke en digitale wereld naar elkaar toe? Antwoorden zijn er (nog) niet, maar de koers staat vast, net zo vast als dat de industrie, overheid en wetenschap elkaar hard nodig hebben om dit te realiseren.
Fundamenten aanpassen
Een vertegenwoordiger van Schiphol sprak over de Autonome luchthaven 2050, niet alleen om processen te digitaliseren en optimaliseren maar als een bittere noodzaak om een luchthaven van allure te blijven. Gemeente Rotterdam gaat experimenteren met een autonome bus. Zij willen onderzoeken wat de impact hiervan is en of zo’n bus een mogelijk antwoord is op het tekort aan chauffeurs.
Maar met technologie alleen gaan we het niet redden: we moeten ook naar onze huidige fundamenten kijken. Is de tijd niet aangebroken dat we openbaar vervoer, Wmo-vervoer en deelmobiliteit als één integraal vervoerssysteem moeten zien, maar dan naar tijd en plaats gedifferentieerd en meer on-demand gestuurd? Ook voor zo’n omslag is, naast nieuw beleid, een digitalisering noodzakelijk.
Verbinden
Wat opviel, is dat digitalisering nu nog vaak geassocieerd wordt met slimme lantaarnpalen of andere detectievormen. Maar de ware potentie ligt dieper. Het gaat om digitale sturing die meerdere netwerken verbindt – energie, mobiliteit, wonen – en daarmee nieuwe maatschappelijke waarde creëert. “Slim is pas echt slim als het oplost wat mensen écht raakt in hun straat, wijk of stad”, konden we bij een van de keynotes optekenen.
Soms ligt dit ook niet in technologie, maar juist in het innoveren van ons proces. In de vorige uitgave van NM Magazine is uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden en kansen van federatief samenwerken. Daar ligt de kracht en de kans.
Potentie
De Smart Infra Experience heeft in ieder geval de potentie van de sector aangetoond. Alle partners en sprekers hebben laten zien dat de sector Infra en Mobiliteit vooruit wil. De vraag is dan ook niet óf we digitaliseren, maar hoe snel we dat gaan realiseren. En vooral: met welk verhaal? Wat bindt ons als Nederland als het gaat om smart infra?
Er is genoeg energie, dat bleek wel uit de sfeer, de lezingen, de discussies en de demo’s tijdens de ‘experiences’. Nu is het zaak om die energie te ‘richten’ – voorbij de losse pilots, naar structurele samenhang en met een impactvol volume. Met lef, visie, en een collectieve wil om digitale vernieuwing tot systeemvernieuwing te maken.
___
De auteur
Ing. Danny Vroemen is manager Strategy & Solutions bij Swarco Nederland. Hij is nauw betrokken bij de organisatie van de Smart Infra Experience.
Bekijk hier de aftermovie: