‘Nederland prima land om met de auto te rijden’

24 september 2021 – Volgens het Britse Moneybarn, een kredietverstrekker in de autobranche, is Nederland een land waar je vlot met de auto kan reizen. Op hun lijstje met The world’s slowest countries to travel by car staat Nederland een-na-laatste, zo meldde ook ochtendkrant AD. Maar over wat voor lijstje hebben we het eigenlijk?


Het Moneybarn-lijstje zet 57 landen wereldwijd op een rij. Het slechtste land voor de auto is Peru. In de top vijf ‘slowest countries’ prijken verder Columbia, Filipijnen, Indonesië en India. De laatste vijf landen – lees: de beste autolanden – zijn alle Europees.

Cocktail
Erg serieus hoeven we het overzicht echter niet te nemen. De lijst is vooral een smakelijk opgediende cocktail van weer andere lijstjes. Het belangrijkste ingrediënt is de 2020 Traffic Index van TomTom, die ook 57 landen betreft. Maar die index betreft de congestie in steden (‘Covering 416 cities across 57 countries on 6 continents’) en dat lijkt niet de ideale index om de autobereikbaarheid van een heel land mee te bepalen.
De overige ingrediënten zijn de maximaal toegestane snelheid in het land (waarbij Moneybarn er kennelijk vanuit gaat: hoe hoger hoe beter), de wegkwaliteit (cijfers van het World Economic Forum, slechts gebaseerd op een tevredenheidsenquête onder inwoners) en de Numbeo-verkeersindex. Dat Numbeo is een gratis database waarvan nogal onduidelijk is, to say the least, waar ze hun cijfers op baseren.

Kortom, op die Moneybarn-lijst valt het nodige af te dingen. In grote lijnen klopt het natuurlijk wel, maar wetenschappelijk verantwoord is het allerminst. Er een krantenartikel aan wijden lijkt dan ook te veel eer – en dat wij het er hier over hebben, waarschijnlijk ook. Duitsland en (alweer tweede) Nederland zijn geen slechte landen om in te leven of om er met de auto te rijden, maar dat wisten we al.