NTM lanceert vernieuwd register Mobiliteitsdata

29 augustus 2023 – Het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata, NTM, lanceert vandaag het vernieuwde register Mobiliteitsdata. Gebruikers kunnen nu voor het eerst diverse soorten mobiliteitsdata, van fietsdata tot aan data van wegen en laadpalen, op één plek vinden en gebruiken.In het register zijn op dit moment ruim vijftig datasets te vinden. Naast diverse datasets van wegverkeer zijn er ook twintig sets met multimodale data en data over alternatieve brandstoffen. Volgens NTM is dit nog maar het begin: de verwachting is dat er de komende periode honderden datasets van diverse eigenaren te vinden zijn.

Opdracht vanuit Europa
Het register Mobiliteitsdata is opgezet vanuit een Europese ambitie om in elk land een NAP, National Point of Access, te hebben. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze ambitie opgepakt en vertaald naar een opdracht aan NTM: maak alle mobiliteitsdata beschikbaar op één plek. Met één toegangspunt kunnen wegbeheerders, beleidsmakers, serviceproviders en andere organisaties de data immers makkelijker vinden en dus ook makkelijker gebruiken. Dat is bijvoorbeeld om een transitie als ‘minder auto, meer fiets, ov of deelauto’ te ondersteunen en versnellen.

Zelf data toevoegen
Het register bestaat in z’n basis al sinds 2015. Met de livegang van deze vernieuwde versie zijn er niet alleen datasets toegevoegd, maar ook omschrijvingen, mogelijke toepassingen, kwaliteitscriteria en metadata van die datasets. Nieuw is ook dat eigenaren van data zelf, zonder tussenstap, data kunnen toevoegen en wijzigen. Zij blijven eigenaar van en verantwoordelijk voor hun eigen datasets. Een account aanmaken kan vanaf vandaag op ntm.ndw.nu.

Toekomst
Komend jaar gaat NTM het register Mobiliteitsdata uitbreiden en aan de slag met criteria voor datakwaliteit, het combineren van data door middel van Linked Data, het stimuleren van datastandaarden en het maken van beleidsindicatoren. Om zowel datagebruikers als -eigenaren bij de ontwikkeling van het register te betrekken, richt het NTM op actuele thema’s ‘community’s’ in. Zo is er al een intensieve samenwerking op het thema MaaS (Mobility as a Service), waar hard gewerkt wordt aan diverse MaaS-standaarden. Ook de community’s Verkeersveiligheid, Fiets en Deelmobiliteit zijn dit jaar gestart.

Over NTM
NTM is een samenwerking van zeven grote dataknooppunten die al heel veel mobiliteitsdata tot hun beschikking hebben: DOVA, CBS, NDW, NWB, RDW, Portbase en NBd.