AiMTT: aan de slag met AI in het mobiliteitsdomein

De uitdagingen rond mobiliteit en bereikbaarheid in de stedelijke gebieden zijn inmiddels zó complex, dat ‘even de koppen bij elkaar steken en een oplossing uitwerken’ geen optie meer is. Maar met behulp van artificiële intelligentie zijn er wellicht wel stappen te zetten. Het nieuwe project AiMTT wil daar de komende drie jaar mee aan de slag in zeven praktisch usecases.



Verkeersopstoppingen, leefbaarheidsproblemen, spanning tussen gebruikers-, vervoerders- en publieke belangen, een nijpend ruimtegebrek, veiligheidsrisico’s tijdens grootschalige evenementen – de lijst met uitdagingen rond stedelijke mobiliteit is lang. Extra vervelend is dat deze toch al complexe problemen onderling verbonden zijn.

Voor de menselijke geest zijn dit soort verstrengelde vraagstukken al snel te veel gevraagd. Maar laat het ontwarren van afhankelijkheden en het speuren naar verbanden nu juist de kracht zijn van artificiële intelligentie. AI kan enorme hoeveelheden data in real-time analyseren, nauwkeurige schattingen van de huidige situatie in een netwerk geven én de situatie voorspellen. Ze is ook goed in het optimaliseren van interventies en helpt de response van mensen en het mobiliteitssysteem te begrijpen.

AI kan enorme hoeveelheden data in real-time analyseren, nauwkeurige schattingen van de huidige situatie in een netwerk geven én de situatie voorspellen.

Genoeg redenen dus om flink op AI in te zetten. Met het project AiMTT doen we dat met learning by doing.

Visie en ambitie
AiMTT staat voor AI Learning Initiative for Multi-modal Traffic and Transportation. Het is een project onder de vlag van AIC4NL, een organisatie die zich richt op het ‘verantwoord ontwikkelen en toepassen van AI in Nederland’. Dat verantwoord is inderdaad belangrijk, want rond AI bestaat nog koudwatervrees: is het wel ethisch verantwoord? Als AiMTT willen we een leercommunity creëren met experts uit de academische wereld, industrie en overheid om stappen te maken met AI én die zorgen weg te nemen. Dat betekent dat de projectpartners – momenteel zo’n dertig – AI-toepassingen voor stedelijke mobiliteit zullen bouwen, beproeven en verbeteren, maar steeds met ethische overwegingen als eerlijkheid, privacy en menselijke autonomie als uitgangspunt.

Zeven usecases
Die stappen willen we maken in zeven usecases. De eerste is bezoekersmanagement tijdens evenementen. Het betreft de vraag hoe we AI-modellen kunnen gebruiken om tijdens evenementen als SAIL 2025 mensenmassa’s te monitoren, knelpunten en risico’s te voorspellen en suggesties te doen voor maatregelen. Netwerkbreed verkeersmanagement is een tweede usecase. Ook hier is het doel monitoren, voorspellen en bijsturen, maar dan voor het wegverkeer en in een veel groter gebied.

AI-tools kunnen ook helpen een geschikte onderhoudsplanning voor infrastructuur op te zetten: usecase drie. Door met AI de logistiek van stedelijke bouwprojecten te optimaliseren is het wellicht mogelijk verstoringen van de stedelijke mobiliteit tot een minimum te beperken. Met de usecase AI in nieuwe in-car technologieën willen we voertuiginspecteurs helpen de voordelen én risico’s van deze technologieën te beoordelen.

Usecase zes betreft het optimaliseren van doelgroepen- en regulier publiek vervoer in delen van Nederland. En tot slot is er de usecase waarin we oplossingen ontwikkelen om binnenvaart en containervervoer efficiënter, sneller en flexibeler te plannen.

Kennisuitwisseling
De bedoeling is om in deze usecases tot concrete tools te komen die ook daadwerkelijk kunnen worden gebruikt. Maar minstens zo belangrijk is het leren: lessen trekken uit wat goed ging én wat minder ging met AI. Daarom omvat het project workshops, trainingsprogramma’s en co-creatiesessies.

De kennisuitwisseling zal zich niet tot de projectpartners beperken, maar staat open voor ook niet-partners. Sowieso zullen we alle opgedane kennis vrij verspreiden, onder meer via NM Magazine. Dit artikel is dus slechts de eerste in een serie!

___

De auteurs
Prof. dr. ir. Serge Hoogendoorn, dr. ir. Sascha Hoogendoorn en dr. ir. Winnie Daamen van TU Delft zijn de trekkers van AiMTT. Zie verder www.aimtt.nl.