NDW start in januari met levering landelijke herkomst-bestemmingsdata

22 december 2022 – NDW start in januari 2023 met de levering van landelijke herkomst-bestemmingsgegevens, kortweg HB-data. Overheden gebruiken die gegevens onder meer voor het kalibreren van hun verkeersmodellen.

Sinds afgelopen oktober leverde het consortium Royal HaskoningDHV en Geo Mobility al HB-data voor Amsterdam Bereikbaar, maar vanaf januari 2023 zijn deze gegevens ook landelijk verkrijgbaar, berichtte NDW vandaag. Voorheen kochten wegbeheerders deze verkeersgegevens over de herkomsten en bestemmingen van het verkeer op de weg zelf in, wat een arbeidsintensief proces is. Doordat NDW nu landelijk dekkende HB-data inkoopt en beschikbaar stelt, scheelt dat de overheden veel werk en tijd. Een bijkomend voordeel is dat wegbeheerders nu makkelijker van elkaars ervaringen en toepassingen kunnen leren.

De HB-data die NDW gaat leveren, worden ontleed uit floating car data, en reiken tot 15 kilometer over de grens. Toepassingen zijn bijvoorbeeld verkeersanalyses van het type ‘welke groepen reizigers ondervinden last van wegwerkzaamheden’, en het kalibreren van verkeersmodellen. Vanaf januari volgt er een introductiesessie en start de distributie van accounts voor de HB-data.