Vlaanderen introduceert gepersonaliseerde melding spookrijders

12 december 2023 – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en van Innovatie Jo Brouns hebben vandaag een realtime-detectiesysteem gelanceerd dat zowel de spookrijder zelf als bestuurders in de buurt van een spookrijder persoonlijk waarschuwt via navigatie-apps in de auto. Vlaanderen is wereldwijd de eerste overheid die digitale waarschuwingen over spookrijders integreert in haar verkeersinformatiekanalen.

De Federale Politie telt elk jaar gemiddeld 350 tot 400 spookrijders op de Vlaamse autosnelwegen. Die spookrijders kunnen levensgevaarlijke (want: frontale) botsingen veroorzaken. Om incidenten met spookrijders terug te dringen, zijn twee elementen cruciaal: een betere detectie van spookrijders, en een snelle en gerichte waarschuwing van bestuurders in de omgeving van een spookrijder. Mobilidata, het programma van de Vlaamse overheid en onderzoekscentrum Imec, ging in zee met het Duitse technologiebedrijf Bosch om beide elementen te verwerken in verschillende gratis applicaties voor de smartphone die geconnecteerd zijn met Mobilidata.

Innovatief aanvullend kanaal
Het Vlaams Verkeerscentrum is verantwoordelijk om accurate verkeersinformatie te delen, inclusief waarschuwingen voor spookrijders. Die informatie wordt al verspreid via website-updates, radioboodschappen of notificaties op de ingebouwde navigatiesystemen van sommige voertuigen. Met de service die Vlaanderen vandaag lanceert, komt er een heel precies communicatiekanaal bij: de spookrijder zelf ontvangt een melding (“Spookrijden! Stop de auto op de vluchtstrook”) en mensen in de onmiddellijke omgeving krijgen een gerichte waarschuwing. Bestuurders die niet in de buurt zijn, worden dus niet nodeloos afgeleid. Belangrijk is ook dat via de met Mobilidata geconnecteerde apps weggebruikers ook een spookrijder kunnen melden.

De oplossing van Bosch is gebaseerd op een grote hoeveelheid nationale en internationale kwalitatieve verkeersdata, uit meerdere gegevensbronnen zoals smartphone-apps. Autofabrikant Skoda, onderdeel van de Volkswagen-groep, heeft de technologie al geïntegreerd in het infotainmentsysteem van hun nieuwe modellen.