In opdracht van de Vlaamse overheid onderzoekt Transport & Mobility Leuven, TML, sinds oktober 2024 de effectiviteit van het Vlaams verkeersveiligheidsplan 2021-2025. Via een internationale benchmark en een analyse van beleidsmaatregelen koppelen TML en partners inzichten uit literatuur en interviews aan Vlaamse ongevallencijfers.
De Vlaamse overheid werkt aan een nieuw verkeersveiligheidsplan, maar wil eerst weten hoe goed het huidige plan voor de periode 2021-2025 heeft gewerkt. Het project bestaat uit twee delen: een benchmark en een effectevaluatie van de maatregelen.
Benchmark
Het benchmarkgedeelte vergelijkt de Vlaamse aanpak met die uit andere regio’s en landen. TML bekijkt zowel buurregio’s (Wallonië, Brussel) en buurlanden (Nederland, Frankrijk, Duitsland) als landen die het goed doen op het vlak van verkeersveiligheid, zoals Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Het team verzamelt informatie, doet interviews en bundelt alle informatie per thema in overzichtelijke fiches.
Effectevaluatie
Voor de effectevaluatie worden zowel verkeersveiligheidsmaatregelen uit het huidige plan als andere mogelijke maatregelen geanalyseerd. TML schat de effecten op de verkeersveiligheid in Vlaanderen in, waarbij cijfers uit de wetenschappelijke literatuur worden toegepast op Vlaamse statistieken en ongevallencijfers.
Op basis van TML’s onderzoek kan Vlaanderen leren uit de ervaringen van andere landen én nagaan welke maatregelen echt impact hebben.