Transport & Mobility Leuven lanceert Traffic Scout

10 oktober 2022 – Op 6 oktober 2022 heeft Transport & Mobility Leuven, TML, het verkeersmodel Traffic Scout gelanceerd. Het model is laagdrempelig en gericht op gebruik door de lokale mobiliteitsambtenaar en mobiliteitsexpert. Wat data betreft, leunt Traffic Scout mede op het (burger-) meetsysteem Telraam.
Traffic Scout biedt op een gebruiksvriendelijke en eenvoudige manier inzicht in (veranderingen van) verkeersvolumes op lokaal niveau. Zo kan een stad of gemeente berekenen wat de effecten zijn van bijvoorbeeld een omleiding, het omdraaien van de rijrichting of van een nieuwe ruimtelijke ontwikkeling. Dat berekenen gaat ook heel snel: Traffic Scout is de eerste verkeerskundige tool die in staat is om in een tijdsbestek van maximaal vijf minuten een doorrekening te maken van verkeersmaatregelen.

Telraam
De input voor het model zijn verkeersindicatoren, geodata, OpenStreetMap én Telraam-data. Telraam is een low-cost telsysteem dat burgers eenvoudig in het kozijn op de eerste of tweede verdieping van hun huis kunnen plaatsen. Naar verwachting zijn in een gemeente van 30.000 inwoners slechts zo’n twintig tot dertig van die telpunten nodig. Het aantal benodigde Telramen varieert verder afhankelijk van hoeveel eigen, kwalitatieve verkeerstellingen op het wegennet beschikbaar zijn.

Momenteel zoeken TML en Telraam nog een drietal ‘pilootsteden’ om een demonstratieproject te starten. Geïnteresseerde steden of gemeenten kunnen hierover contact opnemen met TML.