Kruispunten in Antwerpen veiliger dankzij nieuwe regelingen

15 februari 2022 – Transport & Mobility Leuven, TML, heeft in februari 2022 haar honderdste lichtenregeling in regio Antwerpen in dienst gesteld. TML stelt haar regelingen slim en dynamisch op volgens het principe ‘maximaal conflictvrij’. Dat verhoogt de verkeersveiligheid en houdt de doorstroming op peil.



Al een aantal jaren is Transport & Mobility Leuven betrokken bij de regeling van ruim 350 verkeerslichten op drukke wegen en kruispunten in en rond Antwerpen. De centrale verkeerscomputer van de regio, volmondig de Verkeerslichtencoördinatiecentrale (VLCC) genoemd, stuurt op ruim 200 van de kruispunten de verkeerslichten aan.

Van die 200 is de helft door TML ingeregeld. TML stelt die regelingen zo op dat conflicten tussen bijvoorbeeld wagens en andere weggebruikers zoveel mogelijk worden beperkt: maximaal conflictvrij. Zo’n instelling zou normaliter een negatief effect hebben op de wachttijden aan de verkeerslichten. Maar het innovatieve aan TML’s verkeerslichtenregelingen is dat ze de belangrijkste stromen juist net iets beter laten verlopen. De crux is dat de computer dynamisch inspeelt op de verkeersdrukte, waarbij er dus elke seconde kan worden ingegrepen. Een ander pre is, dat de regelingen rekening houden met de doelstellingen van beleidsmakers voor de betrokken assen en wijken, waarbij de hoogste prioriteit uitgaat naar de fiets-o-strades en de pre-metro tramlijnen.

Meer info:
ruben.corthout@tmleuven.be