Vialis breidt Flex uit met ‘konvooiprioriteit’

15 juli 2023 – Het onderbreken van een rouwstoet of een militair konvooi door een rood verkeerslicht geeft veel ongemak. Met een goede communicatie tussen de stoet en intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) moet dit probleem echter op te lossen zijn. Vialis heeft in mei 2023 zijn verkeersregelapplicatie Flex daarom voorzien van een konvooifunctie.

Flex is Vialis’ verkeersregelapplicatie voor intelligente kruispunten. Deze applicatie kan nu ook konvooien flexibel afhandelen. Dat gebeurt op twee manieren. De eerste is door groen ‘vast te houden’. Flex zorgt ervoor dat, zodra het eerste voertuig groen licht krijgt, alle daaropvolgende voertuigen met de identificatie ‘konvooi’ ook groen krijgen. De applicatie houdt het groen vast tot het laatste voertuig uit het konvooi het kruispunt is gepasseerd.

De tweede manier is dat Flex konvooien prioriteit verleent: bij nadering van het konvooi probeert Flex de verkeerslichten zo te regelen, dat het konvooi op tijd groen krijgt en niet hoeft te stoppen. Met name voor rouwstoeten is dat erg prettig.

De nieuwe functionaliteit is niet alleen nuttig voor rouwstoeten en militaire konvooien, maar ook voor bijvoorbeeld een stoet wagens onder politiebegeleiding of voor bijvoorbeeld een lange stoet touringcarbussen bij een groot evenement. Met deze konvooifunctionaliteit ondersteunt de Flex-applicatie alle prioriteit-usecases van Talking Traffic voor iVRI’s.