Twee Chinese steden staan robottaxi’s zonder chauffeur toe op openbare weg

8 augustus 2022 – De Chinese zoekmachinegigant Baidu mag vanaf vandaag in de gemeenten Chongqing en Wuhan robottaxi’s zónder veiligheidschauffeur de weg op sturen. Volgens persbureau Reuters is Baidu daarmee het eerste bedrijf in China dat fully driverless robotaxi services op de openbare weg kan aanbieden.


In beide steden zal Baidu elk vijf zelfrijdende taxi’s inzetten. De vergunningen gelden alleen overdag en betreffen in Chongqing een gebied van 30 km2 en in Wuhan de 13 km2 van de Wuhan Economic & Technological Development Zone.

Ervaring
Baidu heeft al flink wat ervaring met zelfrijdende taxi’s: sinds 2020 verzorgde het bedrijf in tien verschillende Chinese steden al 1 miljoen ritten met de taxiservice Apollo Go. Dit betrof dan wel steeds ritten met een veiligheidschauffeur. De stap naar écht chauffeurloze ritten is dan ook een mijlpaal voor het bedrijf.

Primeur is voor de VS
Wereldwijd gezien heeft Baidu net geen primeur. Afgelopen januari verkreeg het Amerikaanse bedrijf Cruise al een vergunning om overdag betaalde fully driverless rides te verzorgen in verschillende straten in San Francisco. Heel soepel verloopt dat daar overigens nog niet: eind juni blokkeerden een aantal Cruise-taxi’s onbedoeld een druk kruispunt.