ICT Group en Technolution winnen ProRail-contract Procesleiding-Besturing

25 augustus 2022 – Het ICT Group Consortium, bestaande uit ICT-Netherlands, InTraffic en Technolution, heeft perceel 1 van de ProRail IT Partners-overeenkomst gewonnen. Het consortium wordt voor maximaal tien jaar verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van de ProRail-applicaties Procesleiding en Besturing. Die worden gebruikt voor het aansturen van de railinfrastructuur en het managen van het treinverkeer.


De opdracht betekent dat ProRail de samenwerking met InTraffic, onderdeel van ICT Group, voortzet. InTraffic heeft de applicatie Procesleiding ruim twintig jaar geleden gebouwd en al die tijd doorontwikkeld. Voor de nieuwe overeenkomst zocht InTraffic de samenwerking met zusterbedrijf ICT Netherlands en met Technolution. De laatste heeft ruimte ervaring met (de ontwikkeling van) elektronica en sensoren voor predictive maintenance.

Innovatie
De nadruk in de nieuwe samenwerking ligt op innovatie. Zeker gezien de krapte op de huidige arbeidsmarkt moet de besturing van het treinverkeer nog efficiënter. Dat kan door meer in te zetten op het voorspellen van storingen, door meer te werken met scenarioplanning en door mogelijkheden te creëren om het gehele takenpakket van een verkeersleidingpost op afstand over te nemen. Technolution heeft op deze terreinen al veel kennis kunnen opdoen in eerdere projecten rond bijvoorbeeld de aansturing van tunneltechnische installaties en verkeersmanagementsystemen voor Rijkswaterstaat.