Nieuw integraal raamwerk voor Meaningful human control

1 mei 2023 – Simeon Calvert, Ashwin George (TU Delft) en Stig Johnsen (Noorse SINTEF) hebben een integraal raamwerk Meaningful human control voor automatische voertuigen ontwikkeld. Met ‘passend menselijk toezicht’ kunnen autofabrikanten, wegbeheerders en beleidsmakers er namelijk voor zorgen dat de mens de steeds slimmere techniek de baas blijft.


Zelfrijdende voertuigen die ons soepel, snel en geheel automatisch van A naar B brengen – technisch gezien zijn we er al bijna. Maar voordat we deze slimme auto’s op de weg laten, moeten we er wel voor zorgen dat het voldoende veilig, beheersbaar en verantwoord blijft. Hoe kunnen autofabrikanten, wegbeheerders en beleidsmakers daar samen aan werken?
Calvert, George en Johnson hebben een integraal raamwerk Meaningful human control ontwikkeld, inclusief een praktisch ingestoken procesdiagram.

In een wetenschappelijke paper én een toegankelijk geschreven whitepaper leggen de auteurs uit hoe met dit raamwerk menselijke principes leidend blijven en het toezicht op de voertuigen helder en duidelijk te regelen is. De whitepaper is in het Engels maar ook in het Nederlands beschikbaar en gratis te downloaden.


Meer info:
Whitepaper Automatische voertuigen – Hoe blijft de mens de techniek de baas?, TU Delft, DiTT Lab (2023). Auteurs: Simeon Calvert, Ashwin George en Stig Johnsen.