Arnhem kiest voor Flowtack bij winkelcentrum Presikhaaf

30 juni 2023 – De verkeerslichten rondom winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem worden uitgerust met Flowtack. Flowtack is een door Royal HaskoningDHV ontwikkelde service die vraag en aanbod van het verkeer continu analyseert en in real-time op elkaar afstemt. Deze toepassing zal de doorstroming van het verkeer rond Presikhaaf aanzienlijk verbeteren.Rondom winkelcentrum Presikhaaf is het druk met veel verschillende soorten bestemmingsverkeer. Zo trekt het winkelcentrum dagelijks veel bezoekers en liggen de HAN University of Applied Sciences, Park Presikhaaf en Leerpark Arnhem in de directe omgeving. Dit zorgt op bepaalde momenten van de dag voor veel langzaam verkeer (fietsers, brommers en voetgangers). Daarnaast is de IJssellaan een belangrijke (H)OV-route.

Met Flowtack krijg Arnhem een verkeersregelapplicatie die het verkeersaanbod in de omgeving elke seconde analyseert en de verschillende verkeerslichten rond het winkelcentrum afstemt op de verkeersintensiteit van dat moment. Hierdoor verbetert de doorstroming van het verkeer en worden de verschillende verkeersgebruikers beter bediend. Dit zorgt ook voor milieuwinst: het gebruik van ov en fiets wordt aantrekkelijker en door een betere doorstroom is er minder uitstoot van uitlaatgassen (want: minder vaak stoppen en optrekken).

Het onderling communiceren, analyseren en op elkaar afstemmen van de verkeerslichten vindt met Flowtack plaats in de cloud, continu en in real-time.