Connected Transport: het nieuwe vervoeren

26 juni 2023 – SmartwayZ.NL heeft een subsidieregeling Connected Transport ingesteld om het ‘connecten’ van transporteurs te versnellen. Inmiddels hebben negen IT-leveranciers de subsidie aangevraagd.

Met Connected Transport ontvangen chauffeurs via de boordcomputer realtime verkeersinformatie, zoals veiligheidsmeldingen en alerts voor gevaarlijke situaties. Ook krijgen ze een snelheidsadvies bij slimme verkeerslichten, zodat ze die zo soepel mogelijk kunnen passeren.

SmartwayZ.NL heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en marktpartijen vorig jaar een standaard FMS-ITS-koppeling ontwikkeld, waarmee deze toepassingen kunnen worden geïntegreerd in bestaande logistieke in-truck oplossingen (boordcomputers). Zo hoeven chauffeurs niet rond te rijden met losse apps, maar krijgen zij alle informatie die voor hun route- en ritplanning relevant is op één device binnen. De subsidieregeling is er voor logistieke IT-leveranciers om de ITS-diensten te integreren in hun bestaande Fleet Management Systemen (FMS) en voor transporteurs om hier gebruik van te maken.

Testdagen
Op 5 en 6 juni 2023 toonden de negen IT-leveranciers tijdens ‘testdagen’ in Brabant en Limburg aan dat ze de eerste usecases hebben geïntegreerd. De IT-leveranciers gaan deze services nu leveren aan hun klanten – met eind van het jaar naar verwachting ruim 15.000 voertuigen ‘connected’.