Betere doorstroming met iVRI’s Keizer Karelplein in Nijmegen

15 november 2023 – SWARCO Nederland heeft eind vorig jaar drie intelligente verkeersregelinstallaties, iVRI’s, geplaatst op het bekende Keizer Karelplein in Nijmegen. Deze regelen samen zes toevoerwegen. Het resultaat mag er zijn, is inmiddels duidelijk: de slimme verkeerslichten creëren een rustiger straatbeeld en verbeteren de doorstroming en veiligheid van het stadsverkeer.

SWARCO heeft voor dit resultaat de zaken fors anders aangepakt. Zo zijn er drie in plaats van zes verkeersregelautomaten geplaatst die elk het verkeer op twee toevoerwegen regelen. De automaten zijn via glasvezel met elkaar verbonden. Ook zijn ze gekoppeld aan kruispunten voor en na het Keizer Karelplein.

Op de iVRI’s draait de verkeersregelapplicatie ImFlow. Deze verbetert de doorstroming en veiligheid van het verkeer, creëert een groene golf voor nood- en hulpdiensten en kan vrachtwagens of grote groepen auto’s langer groentijd geven.

Ook over de ‘fysieke’ inrichting is goed nagedacht. In overleg met de gemeente is de iVRI bijvoorbeeld anders opgebouwd. Waar voorheen langs elke kant van de weg 12 meter aan masten stond, is er nu één mast in de middenberm. En om fietsers meer rust en duidelijkheid te geven, hebben zij de beschikking over verkeerslichten met wachttijdvoorspeller.

Verbeterde doorstroming
“Het eindresultaat mag er zijn”, vertelt Ivo Kalsbeek, verkeersmanager bij gemeente Nijmegen. “Als je kijkt naar de doorstroming en veiligheid is daar zeker verbetering zichtbaar: er zijn geen files op het Keizer Karelplein meer.”

Dit project is onderdeel van de raamovereenkomst verkeersregelinstallaties. De komende jaren vervangt SWARCO de ‘gewone’ verkeersregelinstallaties in de stad, conform de reguliere vervangingsplanning van Nijmegen, door intelligente. Het streven is om jaarlijks acht VRI’s te vervangen. SWARCO is ook vijftien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.