Onderzoek: (e-) fiets kansrijke sleutel in mobiliteitstransitie

31 januari 2023 – Als automobilisten één keer per week de fiets pakken naar het werk, zou dat een enorme stap in de mobiliteitstransitie betekenen. Dit doel is ook realistisch, zeker met maatregelen als een fietsvergoeding of opfrisplek. Dat blijkt uit onderzoek van Smartwayz.NL dat afgelopen december werd gepubliceerd.

Foto: Gazelle.

Het onderzoek Hoe helpen we de autoforens om anders te reizen? is gehouden onder 6.500 automobilisten in Zuid-Nederland. De respondenten gaven aan dat ze met de juiste maatregelen hun reisgedrag best willen veranderen: maar liefst 42% van de autombilisten, vooral mensen onder de 30 jaar, zegt ervoor open te staan naar het werk te fietsen.

Dat fietsen gezond en – eenmaal in bezit – goedkoop is, blijkt de belangrijkste motivator om de auto te laten staan en de fiets naar het werk te pakken. Alleen bij slecht weer laten mensen de (e-) fiets liever staan.

Maatregelen
Werkgevers hebben een belangrijke sleutel in handen om de overstap van auto naar fiets te realiseren. Ze kunnen zich daarbij het beste richten op werknemers die binnen fietsafstand van het werk wonen. Die groep is trouwens groot: ongeveer de helft van de ondervraagden gaf aan dichtbij genoeg te wonen, oftewel maximaal op 7,5 km afstand voor ‘gewone’ fietsers en 15 km voor wie een e-fiets of speedpedelec heeft.

De maatregelen die een werkgever kan nemen of faciliteren, zijn een vergoeding voor de aanschaf van een nieuwe (e-) fiets, een opfrisplek op werk, een veilige fietsenstalling en een oplaadplek voor e-fietsen. Ook de overheid kan bijdragen, door te zorgen voor een veilige fietsroute van huis naar werk.

Effectief
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Team Structurele Gedragsverandering en Werkgeversbenadering van SmartwayZ.NL om meer inzicht te krijgen in de huidige motieven en weerstanden van automobilisten in Zuid-Nederland om duurzaam naar het werk te reizen. Gemeenten, provincies en onderwijsinstellingen kunnen de inzichten gebruiken om effectieve gedragsinterventies en -campagnes op te zetten die aansluiten bij specifieke doelgroepen.

____

Meer info
Link naar pdf rapport: Download…
Link naar pdf publieksversie rapport: Download…