Technolution realiseert in- en uitchecken met betaalpas of telefoon voor GVB en RET

10 februari 2022 – Tussen nu en eind 2023 moeten ov-reizigers in Nederland kunnen in- en uitchecken met hun betaalpas, creditcard of mobiele telefoon. Ook het Amsterdamse GVB en de Rotterdamse RET werken hard aan de invoering van deze ‘OVpay’-technologie. Technolution neemt de ontwikkeling en het beheer van de systemen voor zijn rekening.

OVpay maakt betalen voor het ov eenvoudiger voor de reiziger, omdat het een aparte OV-chipkaart overbodig maakt. In- en uitchecken wordt net zo makkelijk als contactloos betalen in de winkel. De kosten van de reis worden achteraf geïncasseerd. Het systeem zal uiteindelijk alle functionaliteiten van de huidige OV-chipkaart bieden, ook kortingsproducten en abonnementen.

Snelle verwerking
De transacties van de nieuwe systemen gaan via de backoffice van Translink, de centrale partij voor ov-transacties. De verwerking moet snel gebeuren om rijen bij de poortjes te voorkomen. OVpay grijpt bovendien in op bijna alle bedrijfsprocessen van de ov-bedrijven, van productverkoop tot facturering en van ov-poortje tot inspectie. Samen met GVB en RET ontwikkelt Technolution daarom een hele serie nieuwe producten en systemen voor OVpay. Het bedrijf was ook betrokken bij de ontwikkeling van de oorspronkelijke OV-chipkaartsystemen.

Het project is een langetermijnsamenwerking tussen de drie partijen. Technolution zal ook het beheer en onderhoud van de systemen en producten verzorgen. De eerste OVpay-producten zijn al opgeleverd voor test en acceptatie. Na ontwikkeling voor RET en GVB worden de ‘core’-systemen onder licentie aan andere vervoerders aangeboden.

Meer info:
paul.meerman@technolution.nl