Test SmartRoads: technologie draagt bij aan snellere incidentdetectie

22 maart 2024 – Hoe sneller een ongeval wordt gemeld, hoe sneller de weg weer vrijgemaakt kan worden. SmartRoads, een toepassing ontwikkeld door Scenwise en Bureau Onderweg met de steun van SmartwayZ.NL en de provincie Noord-Brabant, helpt bij het sneller melden van incidenten bij de hulpdiensten. In maart 2024 publiceerde SmartwayZ.NL de resultaten van een drie maanden lange test met het systeem.



Traditioneel is de coördinatie van incidenten op provinciale wegen reactief, met de politie als eerste melder en weginspecteurs die fysiek ter plaatse moeten gaan. SmartRoads maakt echter gebruik van een algoritme dat ongevallen detecteert op basis van floating car data. De gedachte is dat incidenten zo sneller gemeld kunnen worden aan wegverkeersleiders, waardoor hulpdiensten ook sneller kunnen ingrijpen om de weg vrij te maken en de verkeersveiligheid te vergroten.

Test op provinciale weg N279
Om te zien hoe die detectie zich in de praktijk houdt, hebben de partijen van begin september tot eind november 2023 SmartRoads getest op de N279, ter hoogte van ‘s-Hertogenbosch, bij Veghel en richting Helmond. De meldingen van het systeem zijn steeds vergeleken met beelden van (tijdelijke) camera’s van ViNotion op de drie testlocaties. Zo kon worden vastgesteld hoe nauwkeurig SmartRoads incidenten detecteert en of dat indertdaad tot tijdwinst leidt. De resultaten zijn in december 2023 geëvalueerd.

Voordelen en potentiële impact
SmartRoads heeft tijdens de pilotperiode ongeveer 90 procent van de incidenten die zorgen voor een verstoorde doorstroming gedetecteerd. De potentiële tijdwinst voor de incidentafhandeling was gemiddeld 5 minuten, met uitschieters tot 20 minuten. Er zijn ook alerts gegenereerd die zijn bevestigd door incidentmeldingen vanuit Waze, maar die niet in de logging van de Verkeerscentrale Zuid-Nederland of bij het landelijk meldpunt Incident Management voorkwamen. Ongeveer 40 procent van de alerts die SmartRoads genereerde, waren uitzonderlijke situaties met plotseling onverwacht veel vertraging, bijvoorbeeld als gevolg van extra verre terugslag van een wachtrij. Hoewel er geen sprake was van een incident, bleken het wel potentieel onveilige situaties.