Gent meet drukte in binnenstad met FlowCube

27 januari 2021 – Brugge en Gent willen bezoekers en ondernemers beter informeren over de huidige en voorspelde drukte in hun binnensteden. Ze ontwikkelen hiervoor het platform VLOED. Aan de basis hiervan staat een periode van metingen. In de binnenstad van Gent wordt hiervoor de FlowCube van Technolution gebruikt.

De steden Brugge en Gent hebben de bedrijven Technolution en SPIE Belgium geselecteerd voor een langdurig innovatiepartnerschap. Beide partijen werken mee aan de ontwikkeling van VLOED, wat staat voor ‘Voorspellen Lokale Ondernemers en Economie door Drukte’. Dit platform zal ondernemers waardevolle informatie bieden waarop zij hun activiteiten kunnen aanpassen. Zo kunnen ze bij hun bevoorrading en distributie op basis van de drukte-informatie bepaalde drukke winkelstraten mijden of bepalen waar of hoe laat zij een terras willen openen. Bezoekers zien wat de beste tijd is om te shoppen.

Data verzamelen
Het project begint met drie maanden data verzamelen met sensoren, apps en camera’s. Een van de databronnen in Gent is de FlowCube. Deze verkeerssensor telt fietsers, voetgangers, bussen en trams, en bepaalt de herkomst en bestemming in de binnenstad. Het VLOED-platform combineert en analyseert alle beschikbare databronnen om het actuele druktebeeld weer te geven. Wanneer het platform over voldoende data beschikt, kunnen slimme algoritmes worden ingezet om de drukte ook te voorspellen. Deze voorspellingen worden vervolgens weer geëvalueerd met nieuwe metingen.

Meer info:
henk.den.breejen@technolution.nl