Proef met wilddetectie voor veiliger verkeer langs N69

14 september 2023 – SmartwayZ.NL test langs de N69 een nieuwe in-car dienst die waarschuwt voor overstekend wild. Automobilisten krijgen hierbij via de navigatieapp Waze een waarschuwing over dieren die op het punt staan de weg over te steken.

De nieuwe in-car dienst is een uitbreiding van de bestaande ‘fysieke’ waarschuwingsdienst met dynamische borden. Aan de basis staat het wilddetectiesysteem van Prowild om dieren te detecteren die op het punt staan over te steken. Dat systeem activeert al jaren signaleringsborden naast de weg om automobilisten te waarschuwen. Het is echter nu zo aangepast, dat de berichten ook in het voertuig bij de bestuurder komen, via de navigatieapp Waze. Weggebruikers kunnen zo sneller reageren en hun snelheid aanpassen.

Het project heeft als doel om de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal aanrijdingen met overstekende dieren terug te dringen. Is de test succesvol, dan kan de techniek worden uitgebreid naar andere locaties en navigatieapps.

Van waarneming tot telefoon
Tijdens de test, die afgelopen april is begonnen, is de hele benodigde keten uitgetest. Nadat een sensor aankomend wild heeft opgemerkt, gaat er een melding naar de signaleringsborden langs de weg. Tegelijkertijd wordt er ook een bericht verstuurd via de Talking Traffic-keten. In de Waze-app, maar dat kan op termijn elke willekeurige app zijn, verschijnt dan een waarschuwingsmelding voor overstekend wild.

SmartwayZ.NL werkt in dit project samen met Monotch, Prowild, MAPtm, Yunex Traffic, Tripservice, provincie Noord-Brabant en Royal HaskoningDHV.