SWARCO installeert nieuwe VRI’s in Heerlen en Sittard-Geleen

15 september 2022 – SWARCO Mobility Nederland kreeg begin 2022 de opdracht om een aantal oudere verkeersregelinstallaties te vervangen door nieuwe iVRI ready installaties. In april is op de N276 de eerste installatie vervangen – en de resultaten op de weg zijn ernaar.De N276 is een belangrijke, drukke verbindingsweg tussen de gemeenten Brunssum, Sittard-Geleen en Echt-Susteren. Per etmaal passeren zo’n 25.000 motorvoertuigen het kruispunt van de Middenweg, Heerlenerweg en Sittarderweg. De bestaande installatie, een VRI uit 2003, is vervangen door een nieuwe FlowNode-installatie. Dit is een iVRI by design-systeem dat gemakkelijk kan worden geüpgraded tot een intelligente VRI.

Minimale verkeershinder
Vanwege het grote aantal weggebruikers en het nabijgelegen Zuyderland Ziekenhuis moesten de werkzaamheden met zo min mogelijk verkeershinder worden uitgevoerd. In overleg met de gemeente Sittard-Geleen en provincie Limburg heeft SWARCO de weg twee weekenden afgesloten. Doordeweeks is de weg versmald tot één rijstrook per rijrichting en zijn er achter tijdelijke barrières werkzaamheden in de bermen uitgevoerd. De werkzaamheden konden zo in twee weken tijd én met minimale hinder voor het verkeer worden afgerond.

Sterke verbetering verkeersdoorstroming
Begin april 2022 is de VRI in bedrijf gesteld. De FlowNode heeft de verkeersafwikkeling sinds die tijd sterk verbeterd. Voorheen was er vrijwel elke ochtend- en avondspits file en langzaam rijdend verkeer tot een afstand van zo’n 2 kilometer. Sinds de inbedrijfstelling van de nieuwe installatie is van filevorming geen sprake meer.

In de tussentijd heeft SWARCO nog twee VRI’s in de regio vervangen. Begin juni is het kruispunt Hasseltsebaan-Hoogveldlaan in Sittard onder handen genomen. Begin september zijn vervangingswerkzaamheden op het kruispunt Rijksweg Zuid-Jos Klijnenlaan-Kerenshofweg in Geleen afgerond.