Zeeland kiest voor netwerk van slimme verkeerslichten

15 september 2022 – In mei 2022 konden de Zeeuwse weggebruikers al kennismaken met Flowtack op het kruispunt van afrit 33 (A58) bij Kruiningen. Maar de slimme verkeerslichtensoftware van Royal HaskoningDHV zal nu ook over de rest van Zeeland worden uitgerold, op verkeerslichten van Rijkswaterstaat, de provincie Zeeland en lokale gemeenten.Rijkswaterstaat en provincie Zeeland hebben eerder dit jaar een uitvraag gedaan voor het leveren van intelligente verkeerslichten­software, de zogenoemde ITS-Applicatie. Royal HaskoningDHV won beide contracten, waarmee er nu in één klap 28 intelligente verkeersregelinstallaties bijkomen in Zeeland, alle met Flowtack.

“Met Flowtack hebben we gekozen voor een toekomstbestendige ITS-applicatie die ons de mogelijkheid biedt ons beleid zowel lokaal als op het Zeeuwse netwerkniveau te operationaliseren”, vertelt Martijn Bierman, coördinator Smart Mobility bij provincie Zeeland, over de keuze van de provincie. “Daarnaast worden we in het technisch en verkeerskundig beheer ontzorgd en besparen we kosten doordat er geen hardware-uitbreiding nodig is.”

Met de applicatie kunnen de wegbeheerders fietsers, hulpdiensten, logistieke dienstverleners en openbaar vervoer faciliteren, eventuele piekdrukte tijdens calamiteiten en drukke (vakantie)dagen afhandelen, emissies helpen verlagen en de veiligheid verhogen. Flowtack is ook klaar voor alle in-car data- en communicatiemogelijkheden die (toekomstige) smart-mobilitydiensten bieden.